Misra’s blog

Verbal 2 – sentence correction

Posted by mtwinkle on June 7, 2007

Not…But –> Used to say strict No.

Pucci is not a cat but a dog.

Rather…than -> Used for preference of one thing over the other.

I want a cat rather than a dog.

Targeted at

Rates for

Estimated to be

Note: “Everyone” is singular.

‘Due to’ –> caused by

incorrect –> The game was postponed due to rain.

correct –> The game’s postponement was due to rain.

Neither (A or B), nor C

not (A or B) nor C

In neither..nor sentences, the verb has to agree with the subject following nor.

“So as” is never correct in GMAT.

Correct: Her debts are so extreme as to threaten the future of the company.

incorrect: He exercises everyday so as to build his stamina.

Compare with : two like things

Compare to : used when describing resemblance between two unlike things.

‘Whether’ mostly beats ‘If’.

The subject of a sentence beginning with ‘Each’ is singular.

When ‘Each’ follows a plural subject, the verb and subsequent pronouns remain in plural.

‘No sooner’ + inversion + than + sentence

‘Which’ must replace a noun not a sentence or idea.

Concerned for –> worried or anxious

Concerned with –> related to

“it” must always replace a noun.

“Until” is used to express a point of time in the future.

Noun + be-verb + noun/adjective

correct – The change was good for me.

incorrect – The change was when I came to the US.

Prepositions

correct –> preposition + noun

incorrect –> preposition + verb

After lunch, I felt sleepy.

Use like when you want to focus on two nouns.

Use ‘as’ when you want to focus on two nouns doing two actions.

‘Majority‘ should be used with count nouns only.

‘A number of ‘ + plural verbs

‘The number of’ + singular verb

If you see a ‘which’ without a comma before it, it’s probably wrong.

“assert that

“it was…that was”

‘ such as’ –> for example

‘like’ –> similar to

If a sentence begins with ‘Since’, you need to have ‘have’.

‘liken to’ –> correct

‘liken to be’ –> wrong

Subjunctive mood

1. conditional

If (sentence with ‘were’), sentence with ‘would.

sentence with ‘would’, if (sentence with ‘were’).

eg. If I were you, I would not water-ski naked.

I would not water-ski naked, if I were you.

2. demand or request

verb + ‘that’ & second verb is always simple present tense.

eg. Grandma requested that the window be closed.

many, fewer –> countable noun

much, less –> uncountable noun

Q1. It has been determined by behavioral economists that anger makes people assess situations more optimistically, downplay risks, and potentially overestimate the benefits, while fear is affecting them in the opposite way.

Ans. Unambiguous pronoun – If you see the word ‘it, they, them, this’ underlined in a sentence, make sure you know what its referring to and that the original word is singular(it)/plural (they, them).

Q2. In Taiwan, wages are five times more than China’s are …..

Ans. “five times more than” –> “more than five times”

Q3. A parcel of land is most directly affected by how extensively it has developed and how close it is to a major business center.

Ans. “it has been developed” — because property hasn’t developed rather it has been developed by others.

Q4. have found it to be more cost-effective to destroy their crops as to make..

Ans. more…than

Q5. one out of every 50 adults carry a handgun.

Ans. one adult in 50 carries a handgun.

Q6. Between you and I, my parents are starting to act strangely.

Ans. Between you and me, my …..

Q7. He is taller than me.

Ans. He is taller than I[am].

Q8. Delighted by the reported earnings for the first quarter of the fiscal year, it was decided by the company manager to give her staff a raise.

Ans. When “it” refers to something other than a thing being described (a dog, a desk, a country), “it” as the subject is almost never correct. Because the sentence is about a decision made by the company manager, the company manager herself should be the subject.

Q9.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: